Ghid: 6 activități și proiecte de familie pe care le poți face în izolare

Mamele și tăticii care erau preocupați de programul încărcat și de locurile de muncă stresante, care tânjeau după mai mult timp petrecut cu copiii lor, sunt acum … preocupații de proprii copii, de încercarea de a rămâne calmi, pozitivi și de desfășurarea unor activități constructive.

Deci, căutați idei? Ce proiecte care nu costă o avere putem lansa acasă cu copiii în următoarele săptămâni?

Linda Harvey, președinta organizației Mission America a preluat câteva idei de la prietenii săi și din surse online. Iată sugestiile acesteia:

1. Grădina Victoriei. Judy, o prietenă foarte creativă, i-a împărtășit Lindei o idee foarte interesantă. Președintele a numit lupta împotriva virusului un „război” pe care îl putem câștiga, iar acea frază i-a amintit lui Judy despre grădinile victoriei, care erau populare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea crede că grădinile victoriei sunt o adevărată sursă de învățare pentru copii în contextul actual.

Grădinile victoriei au apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a oferi hrană suplimentară oamenilor, dar și ca un puternic simbol al speranței pentru o națiune care trăia în incertitudine și era cuprinsă de frică. Ideea era: „Vom supraviețui, există un viitor luminos pe care noi îl așteptăm cu sârguință și răbdare și, pentru asta, plantăm.”

Judy consideră că o grădină a victoriei îi poate inspira pe copii, și, în plus este o modalitate de a-i ține ocupați afară, departe de emisiunile TV și de alte ecrane. În grădină pot fi plantate roșii, ardei, mazăre și pepeni. În timp ce plantați, le puteți povesti copiilor istoria grădinilor victoriei și a celui de-al Doilea Război Mondial.

2. Roadele Duhului. Timpul dedicat amenajării unei grădini a victoriei poate fi folosit și pentru a vorbi despre „roadele Duhului” (Galateni 5: 22-23). Legume și fructele plantate ar putea fi asociate cu dragostea, bucuria, pacea, răbdare, bunătatea, blândețea, credința, curăția și înfrânarea.

3. Jocuri de memorare. Timpul petrecut acasă poate fi folosit și pentru îmbunătățirea capacității de memorare. Prin intermediul unor jocuri, aveți prilejul de a-i ajuta pe copii să rețină capitalele diferitelor state, elementele din tabelul periodic sau tabla înmulțirii și a împărțirii. De asemenea, cunoașterea și reținerea anumitor idei din Vechiului Testament, respectiv Noul Testament pot fi de mare ajutor în această perioadă de încercare.

În această privință, Linda Harvey împărtășește o mărturie personală din copilărie:

Familia în care am crescut mergea rar la biserică. De când am vizitat-o pe bunica mea, ea mă ducea în fiecare duminică la o școală care se făcea săptămânal. Profesorul de la școala de duminică ne-a provocat să memorăm Psalmii 23 și 100. În timpul adolescenței și apoi când am devenit adultă, versetele învățate aveau să-mi revizuiască conștiința căzută și să mă ajute să înțeleg ce este bine și ce este rău. Îmi aminteau de protecția și dragostea lui Dumnezeu. Pentru mine această amintire este foarte prețioasă. La fel poate fi și pentru copiii tăi acum, în aceste vremuri de încercare, sau, mai târziu, când se vor confrunta cu situații de criză.”

4. Abilități pentru viață. Când toți membrii familiei sunt acasă și treburile casnice se acumulează, este un moment bun pentru a întocmi liste de îndatoriri și un program zilnic pe care să îl respectăți. Copiii pot învăța să facă diferite activități gospodărești: să spele, să gătească, să facă ordine prin curte, să-și facă paturile și să hrănească animalele de companie. Puteți chiar să inventați și un joc în care să vă imaginați o familie care are un buget fix. Ceea ce trebuie să faceți este să îi învățați pe copii să gestioneze eficient resursele financiare ale familiei.

5. Timpul pentru muzică. OK, acest lucru poate suna ciudat pentru unii, dar de ce să nu aveți concerte de familie? Chiar dacă nimeni nu cântă la un instrument, puteți face karaoke. Căutați pe YouTube cântece pentru copii, melodii care vă plac, cântece patriotice sau religioase. În zilele de Duminică sau de sărbătoare ați putea cânta împreună cu întreaga familie Cântările Sfintei Liturghii.

Să ne amintim totuși și de utilizarea cu discernământ a resurselor online. Este important ca timpul petrecut în mediul online să fie unul limitat și folosit într-un mod util. Evitați jocurile video, care pot crea dependență, precum și accesarea site-urilor nepotrivite. Acestea ne pot afecta sănătatea sufletească și emoțională .

6. Școala de acasă. Știrile ne arată că starea de urgență se va prelungi, deci copiii nu vor merge la școala în perioada următoare. Aveți oportunitatea de a vă ocupa mai mult de educația copiilor dvs. Eagle Forum, mamă a patru copii, a creat un ghid de școlarizare, care prezintă câteva idei interesante.

Să profităm de acest timp prețios petrecut alături de copiii, părinții, nepoții și bunicii noștri, și să-l privim nu ca pe o povară imensă, ci ca pe o șansă a de a ne crea amintiri minunate.

Adaptare de Iuliana Pîrvu după Linda Harvey: Plant a ‘victory garden’ with your kids, and other family projects, during ‘war’ against COVID-19, Life Site News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *